09.04.2020 Jakie potrawy postawimy na świątecznym stole?

 

Cele ogólne:

  • utrwalenie nazw tradycyjnych potraw świątecznych
  • ćwiczenie małej motoryki

1.Świąteczny stół – zabawa słowna.

Rodzic siada naprzeciwko z dzieckiem. Najpierw Rodzic, a później dziecko mówić, co kojarzy mu się ze słowami: „Świąteczny stół”. Zabawa toczy się do momentu wyczerpania pomysłów.

2."Wielkanoc" – słuchanie wiersza

Danuta Gellnerowa

Obudziły się pisanki
Wielkanocnym rankiem i wołają:
- Patrzcie! Tu na stole same niespodzianki
Bazie srebrno- białe i baranek mały.
Ten baranek ma talerzyk,
Skubie z niego owies świeży.
A baby pękate w cukrowych fartuchach
Śmieją się wesołe od ucha do ucha!

Pytanie: Co na wielkanocnym stole zobaczyły pisanki?

3. Jakie potrawy postawimy na świątecznym stole? – opowiadanie Barbary Szelągowskiej pt. „Wielkanocne pyszności”

Link: https://www.youtube.com/watch?v=CMOLuBaxYIA

4.Stół wielkanocny – praca z kartą pracy cz.2 s.24.

5. Babki wielkanocne – modelowanie z masy solnej babki wielkanocnej.

Przepis na masę solną:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklana soli
  • Ok. 0,5 szklanki wody*

*Jeśli chcemy uzyskać większą ilości masy używamy wielokrotności mąki i soli, np. 3 szklanki mąki + 3 szklanki soli + woda.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy niewielką ilość wody. Mieszamy, rozgniatamy grudki, dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Ilość wody jest tu kluczowym czynnikiem i trzeba ją wlewać stopniowo. Ciasto wyjmujemy na stół lub stolnicę i ugniatamy, aż będzie gładkie (około 5 minut).

Po uformowaniu babki, zostawiamy ją do suszenia na powietrzu lub można ją ususzyć
w piekarniku - piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50-60 stopni (długość pieczenia zależy od grubości masy). Po wyschnięciu jest gotowa do malowania.

 

PS Prosimy o przesyłanie zdjęć dzieł, kart pracy i aktywności w poziomie. Dziękujemy! ;)

 

Dobrego dnia!!!

Wasze Panie:

Ewa i Petra