Cele:
- poznanie właściwości odżywczych warzyw i sposobów ich przygotowania
- kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania
- rozwijanie wyobraźni
1. "Jakie smaki kojarzą nam się z wiosną?". Prezentujemy wiosenne nowalijki lub ich obrazki w internecie: rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, pomidor, sałata, rzeżucha. Dzieci mogą smakować warzywa, określać ich smak, zapach, kolor. Rozmowa na temat właściwości odżywczych warzyw i ich wpływu na odporność człowieka.
2. "Kolorowe kanapki". Dzieci, z niewielką pomocą rodzica przygotowują kolorowe, zdrowe kanapki z użyciem różnorodnych warzyw. Rozwińcie swoją wyobraźnię, może to będą kanapeczki w kształcie zwierzaków, czy różnych przedmiotów. Zachęcamy do przesłania nam zdjęć Waszych pomysłów na nasz adres mailowy grupy yellow :)
3. Zabawa tematyczna "Sklep". Do zabawy możemy wykorzystać rożne produkty żywnościowe, które posiadamy w domu. Raz dziecko wciela się w rolę sprzedawcy, a raz rodzic :)
Podsyłamy również link do materiałów na zabawy w ramach akcji Ministra Edukacji Narodowej "Dzieci uczą rodziców w domu"