17.03.2020 Wiosna na widelcu

Cele:

- poznanie właściwości odżywczych warzyw i sposobów ich przygotowania

- kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania

- rozwijanie wyobraźni

 

1. "Jakie smaki kojarzą nam się z wiosną?". Prezentujemy wiosenne nowalijki lub ich obrazki w internecie: rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, pomidor, sałata, rzeżucha. Dzieci mogą smakować warzywa, określać ich smak, zapach, kolor. Rozmowa na temat właściwości odżywczych warzyw i ich wpływu na odporność człowieka. 

 

2. "Kolorowe kanapki". Dzieci, z niewielką pomocą rodzica przygotowują kolorowe, zdrowe kanapki z użyciem różnorodnych warzyw. Rozwińcie swoją wyobraźnię, może to będą kanapeczki w kształcie zwierzaków, czy różnych przedmiotów. Zachęcamy do przesłania nam zdjęć Waszych pomysłów na nasz adres mailowy grupy yellow :) 

 

3. Zabawa tematyczna "Sklep". Do zabawy możemy wykorzystać rożne produkty żywnościowe, które posiadamy w domu. Raz dziecko wciela się w rolę sprzedawcy, a raz rodzic :) 

 

Podsyłamy również link  do materiałów na zabawy w ramach akcji Ministra Edukacji Narodowej "Dzieci uczą rodziców w domu" 

https://crl.org.pl/2020/03/12/dzieci-ucza-rodzicow-w-domu/?fbclid=IwAR0SQPrG-Q4kXWC-SW_Thq5V06Aiz5QTiWezaylP5FVDRtXXdXu3dyFgKkY